Kola hit å kola dit!

Nu ääääääntligen ska ni få receptet på mina saffranskolor och chokladkolor, som jag lovat er ett tag nu, kära bloggläsarar. Bättre sent än aldrig är en stående replik denna veckan helt enkelt :)!

Jag har ett grundrecept till båda kolorna och sedan lägger jag till lite vad jag känner för. Den sedermera årliga saffranskolan fick sig därför en twist av clementin detta året och choklad-kolan blev upp-hottade med rostade saltade nötter och ett par skopor cappoccinopulver. Lööööövely!

Så varsågoda;

Inredningsfruns saffrans-/clementinkola
 • 2 dl vispgrädde
 • 100 gr äkta smör (ej, ej och åter ej margarin)
 • 3 dl socker (gärna lite ljus muscovadosocker oxå)
 • 1 dl sirap
 • 1,5 msk flytande honung
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 pkt saffran (stöt i morten med lite socker)
 • saften och skalet från en clementin
Lägg allt (utom saffran och clementinskal + saft) i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör mycket, så att det inte bränner fast. När det börjat koka, sänker du värmen men det ska fortfarande bubbla lite. Fortsätt röra om då och då. Koka ca 20 minuter och lägg sedan i saffran, skalet och saften (dela på mitten och pressa ur. Håll handen under så att inga kärnor följer med) från clementinen. Koka ytterligare ca 5-10 minuter eller tills kulprovet har gett lagom konsistens. Jag vill inte ha mina kolor för hårda, så jag gör kulprov varannan minut efter det att jag lagt i smaksättningen.

Lägg upp kolasmeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt stelna lite grand innan du skär i rutor. Klart!!

Inredningssfruns chokladkola med rostade nötter och cappuccinosmak

 • Samma ingredienser och mängd som ovan
 • 1/2 dl kakao
 • 3 stora tsk cappuccinopulver
 • en näve blandade rostade nötter (tex. hasselnötter och mandel) som du rostat i stekpannan med lite vatten och havssalt.

Koka upp och gör likadant som i receptet ovan. Tillsätt cappuccino-pulver (börja med att ta lite grand och smaka av. Akta tungan bara för det är varmt!!!) och nötter när det återstår ca fem minuter av koktiden.

Det är kutym här hemma, att minst hälften av kolorna tillhör kocken. Kan var en bra sed att införa, då det kommer att vara strykande åtgång på dessa godingar :)!!

Ät och njut men glöm inte att borsta tänderna!!

KRAM

// Inredningsfrun

Psssssssssst……. Idag på morgonen satt jag och Bebis uppkurade i soffan och kollade på lucia-firandet från svt2. ” – Myyyysigt” konstaterade Bebis och fortsatte sedan med ; ”Kolla mamma! Fina änglar!”. Å visst var de lika vackra som änglar!
Idag är det inte bara Luciadagen utan även en av mina närmsta vänners födelsedag!! Så hipp hipp Hurra på din daaaa´, söta C!!

Författare: Marika

Välkommen till min feelgood-eller-feel-precis-vad-du-vill-blogg! Jag som skriver är obotlig inredningsnörd, en smula inredningsstörd, en obotlig optimist realist, hon som vågade hoppa, som vågade falla och hon plocka upp sig själv igen. Jag känner för mycket hela tiden och stolt HSP-are, mor till fyra underbaringar, sambo och fästmö med en förkärlek till livets djup och vardagspsykologi. Lever efter "Ibland måste man trampa runt i bajsträsket ett tag, innan man når Rivieran!" och det är dumt att inte våga chansa. Så luta dig tillbaka och låt dig inspireras eller konfunderas av mina bilder och texter. Varmt välkommen! KRAM //Marika

5 reaktioner till “Kola hit å kola dit!”

 1. Det måste jag testa! Din saffranskaka har gjort succé kan jag berätta! Mycket saftig och vansinnigt god! Fortsatt trevlig Lucia//Annika

  Gilla

 2. Lucia, är en mycket trevlig högtid. En högtid glädje och ljus sprider sitt budskap. Seden så är det elva nätter före jul. Jag har inte bråttom. Jag älskar tiden före jul bättre än tiden efter. Älskar även nyår, vår, påsk, ja alla tider på året har sin charm. Trevlig fortsättning på lucia vackra frun..Kram

  Gilla

 3. Hmmm nu vet jag inte riktigt vad jag lyckades med… Gör ett nytt försök att kommentera, borde nog sova istället egentligen, med tanke på hur galet jag dansar över tangenterna för tillfället :)Ville tacka för recepten, har aldrig provat saffranskola, men det ska jag göra nu! Perfekt med ett grundrecept och sen sätta till valfri smaksättare, me like!Hoppas du haft en bra luciadagKramar Bella

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: