Det var värt det!

Koppar och kökshandduk från Topiary.

Igår bakade jag för första gången ett recept från bak-gurun Leila Lindholm. Jag var bara tvungen att prova detta recept eftersom det verkade så gott när hon bakade det i tv. Iallafall.

Glad i hågen stod jag där i köket och skulle börja baka. Å hej å hå jungman Jansson! Det skulle göras mördeg, skållas (å skalas) mandel, göras mandelmjöl (som jag fick göra i vår lilla, lilla mandelkvarn eftersom vi inte har sådana där fancy maskiner som typ malen/hackar/skivar och sjunger nationalsången samtidigt och som Leila använder), vevas, vispas, geggas, förgräddas, kavlas (vilken jag gav upp när jag påbörjat det eftersom det bara kletade och istället tryckte jag ut degen direkt i pajformen vilket blev kanon), skivas och trixas lite till. När jag väl var klar med pajen så upptäckte jag att den skulle stå EN TIMME i ugnen. VA! Vem orkar vänta i över en timme på att få fika!?!? Inte jag! Jag vill kunna slänga ihop något gott till fikat OCH äta på ca en halvtimme utan att behöva spendera en evighet (ja det känns ju som det när man är fikasugen) med att baka (jag vill bara poängtera att kakan absolut inte var svår att göra, bara lite för många olika moment för min del). MEN. När kakan ääääntligen stod på bordet och första tuggan tagits så…………. var det sannerligen såååååå värt det! För dra mig sidledes så gott det var. Jag tror inte ni förstår. Det var SÅ gott! Ljuvligt gott!
Så det var inte sista gången jag bakade kakan som jag knappt kan uttala namnet på. Men nästa gång struntar jag i att skålla mandeln (vem känner skillnad när den ändå ska malas) och trycker ut mördegen direkt i formen (utan att ens försöka kavla ut den först) så spar jag lite tid iallafall :). Här kommer receptet till godaste päronpajen ever (det kursiva är så som jag gjorde);

Päronpaj med mandelfyllning

Ingredienser

Mördeg
150 150 g smör, kallt (jag tog 100 gr margarin + 50 gr extrasaltat smör)
4 4 dl vetemjöl
0.5 0.5 dl florsocker
1 1 st ägg, ekologiskt
Fyllning
300 300 g mandel, skållad (nästa gång skippar jag att skålla och maler mandeln precis som den är)
3 3 dl strösocker
3 3 st ägg, ekologiska
250 250 g smör, rumstempererat (jag tog 200 gr margarin och 50 gr extrasaltat smör)
1 1 dl vetemjöl
2 2 st bittermandlar (jag tog tre bittermandlar. Nästa gång kommer jag nog att ta fyra)
2 2 burkar päronhalvor, konserverade
(2 msk vaniljsocker tog jag oxå i)
Till servering
grädde, lättvispad (plus lite vaniljsocker)

Gör så här;

1. Mördeg
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.

2. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop.

3. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

5. Fyllning
Mixa mandeln till smulor i en hushållsmixer med knivblad. (Jag tog mandelkvarnen.)

6. Tillsätt strösocker och ägg och mixa tills smeten är helt slät.

7. Häll över smeten i en bunke och rör i det mjuka smöret tills smeten är slät.

8. Sikta och vänd försiktigt i vetemjölet och smaksätt med finriven bittermandel.

9. Kavla ut mördegen (eller tryck bara ut den i formen) och klä en pajform (28 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel.

10. Fäst aluminiumfolie runt insidan av kanten (så att den håller upp kanten på skalet när den förgräddas). Det här skippade jag. Jag brukar grädda pajen som den är och om kanterna glider ner brukar jag bara ta en sked och trycka upp kanterna igen samtidig som jag snurrar på pajformen.

11. Grädda i cirka 10 minuter så botten fått en gyllene färg.

12. Ta ut skalet och låt det svalna.

13. Fyll pajskalet med mandelsmeten.

14. Häll av och skiva päronhalvorna i ganska tunna skivor.

15. Tryck till dem som solfjädrar och lägg dem med 2 cm mellanrum i pajen. Det går åt cirka 7 halvor till en paj på 28 cm i diameter.

16. Strö över mandelspån (snåla inte!!).

17. Grädda pajen gyllene i cirka 1 timme.

18. Servera med lättvispad grädde.

Ät och njut!

Så. Nu ska jag mysa i soffan med min käre make.

KRAM

// Inredningsfrun

Pssssssst….. Jag har fått önskemål på att jag ska kategorisera mina recept här på bloggen så att det blir lättare att hitta och skriva ut. Jag jobbar på det :)……

Författare: Marika

Välkommen till min feelgood-eller-feel-precis-vad-du-vill-blogg! Jag som skriver är obotlig inredningsnörd, en smula inredningsstörd, en obotlig optimist realist, hon som vågade hoppa, som vågade falla och hon plocka upp sig själv igen. Jag känner för mycket hela tiden och stolt HSP-are, mor till fyra underbaringar, sambo och fästmö med en förkärlek till livets djup och vardagspsykologi. Lever efter "Ibland måste man trampa runt i bajsträsket ett tag, innan man når Rivieran!" och det är dumt att inte våga chansa. Så luta dig tillbaka och låt dig inspireras eller konfunderas av mina bilder och texter. Varmt välkommen! KRAM //Marika

6 reaktioner till “Det var värt det!”

  1. hahahaaa så kul du skriver!! Men jag förstår dig! Jag bakade hennes twin peaks cherry pie häromdagen och trodde jag skulle krevera innan jag en hade kärnat ut hälften av körsbären!! Men guuud så gott!! 🙂 Kram C&M

    Gilla

  2. Här kan man alltid titta in och skratta lite, hög igenkänningsfaktor, blir stressad bara av att läsa receptet men om den nu var så god så måste man ju nästan testa, tack för mysig blogg! / Sara

    Gilla

  3. Pia sa… åååå nu blir jag verkligen sugen på att baka päronpaj med mandelmassa jag älskar mandelmassa mums men vilka grader är det på ugnen? Tack för en underbar inspirerande och fin blogg du har! Pia H

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: