Det där med Kärleksmums!

IMG_8818.JPGAlltså.

Det var länge sedan jag bakade. Å idag när jag skulle knåpa ihop min Kärleksmums-specialare (till V för han kör långpanna på sitt jobb imorgon) fick jag improvisera lite eftersom hälften av redskapen var nedpackade inför flytten.IMG_8808.JPGIallafall.

Kärleksmums är ju en lättbakad och alltid lika uppskattad kaka som gillas av både små och stora. Denna varianten av kärleksmums blir lite mer ”vuxen” i smaken med lite djupare chokladsmak, hasselnötskaffe och rostade valnötter och kokosflingor. Så klart kan man använda vilket kaffe som helst i glasyren, men jag tycker att det blir lite mer schwung med hasselnötskaffe (jag köper från Kahl´s i påse. Ta extra starkt kaffe om du inte känner för att springa iväg och köpa hasselnötskaffe. IMG_8821

Här kommer mitt recept;

Inredningsfruns KÄRLEKSMUMS

Ingredienser

Kakan

 1.  225 gram äkta smör
 2.  2 dl röd mjölk
 3. 6 dl vetemjöl
 4. 3 tsk bakpulver
 5. 4 1/2 dl kokossocker (ta vanligt om du inte hittar eller har eller känner för kokossocker)
 6. 2 msk vaniljsocker (riktigt bra vaniljsocker)
 7. 1 1/2 dl kakao
 8. 5 st ägg (inte små)

 

Glasyren

 1. 5 dl rörsocker-flor (funkar med vanligt florsocker också så klart)
 2. 2 dl kakao
 3. 2 msk vaniljsocker
 4. 1 dl hasselnötskaffe (eller vanligt starkt kaffe)
 5. 75 gram äkta smör

 

Topping

 1. 1 1/2 dl hackade valnötter
 2. 2 dl kokosflingor (eller mer om du känner för det

How to do it:

Kakan

 1. Sätt ugnen på 175°.
 2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna med hög kant.
 3. Smält smöret, häll i mjölken, låt svalna och ställ åt sidan.
 4. Vispa upp äggen tillsammans med socker och vaniljsocker.
 5. Sikta (kakan blir luftigare och du slipper klumpar) ner kakao, mjöl och bakpulver.
 6. Tillsätt det avsvalnade smör-mjölk-blandningen och blanda allt till en jämn smet.
 7. Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Passa tiden noga så inte kakan blir torr.

Glasyren

 1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
 2. Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.

Topping

Hacka hasselnötterna och lägg dem och kokosflingorna i en torr stekpanna. Rosta försiktigt på medelvärme tills det börjar få lite färg och ”dofta” nötter och kokos. Var försiktig så att det inte bränns och lägg nötterna i en skål så fort de har rostat klart. Strö över glasyren.

KLART!!!

Så.

Nu vet ni vad ni ska baka till lördags eller söndagsfikat.

KRAM

// Inredningsfrun

Psssssssssst…. Scrolla ner för att få bilder på hur tillvägagångssättet till kakan från visp till nomnomnomnom……

IMG_8768.JPGVälj vetemjöl av bra kvalité så blir kakan luftig.IMG_8774.JPGKokossockret får en härlig mustig färg när det vispas med ägg och vanlijsocker.IMG_8777.JPGVispa ner smör-/mjölkblandningen och de torra ingredienserna försiktigt och bara ett ögonblick.IMG_8780Försök att bred ut hela smeten på bakplåtspappret utan att smaka. Går inte ;)…..IMG_8783Grädda kakan mitt i ugnen tills lätt ljusbrun färg uppstår, ca 20 min men sätt gärna klockan på 16 minuter och känn av. Den får absolut inte vara inne för länge.

IMG_8767.JPGRosta kokosflingor och valnötter i en torr varm stekpanna. Passa gärna pannan så det inte bränns vid och lägg blandningen i en kall skål direkt när de är färdiga så de inte ”efterrostas” i pannan.IMG_8789.JPGBred på glasyren på avsvalnad kaka. Vänta gärna för länge än för lite.IMG_8798.JPGStrössla över de rostade kokosflingorna och valnötterna. Var generös med topping!IMG_8794.JPG

IMG_8801.JPGKLART!!!

IMG_8814.JPG

 

Författare: Marika

Välkommen till min feelgood-eller-feel-precis-vad-du-vill-blogg! Jag som skriver är obotlig inredningsnörd, en smula inredningsstörd, en obotlig optimist realist, hon som vågade hoppa, som vågade falla och hon plocka upp sig själv igen. Jag känner för mycket hela tiden och stolt HSP-are, mor till fyra underbaringar, sambo och fästmö med en förkärlek till livets djup och vardagspsykologi. Lever efter "Ibland måste man trampa runt i bajsträsket ett tag, innan man når Rivieran!" och det är dumt att inte våga chansa. Så luta dig tillbaka och låt dig inspireras eller konfunderas av mina bilder och texter. Varmt välkommen! KRAM //Marika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: