Det där med att pimpa altanen del 2!

IMG_1627.JPGIMG_1824.JPGAlltså.

I veckan tryckte jag iväg ett inlägg kring lite praktiska saker att tänka på när man ska pimpa sin altan (ni hittar inlägget HÄR!).IMG_1819

IMG_1642.JPGÅ nu tänker jag tipsa lite om hur man kan gör altanen mysig, praktiskt och härlig att vara på.

Fundera först på hur du vill nyttja din altan. Är den stor, liten? Har du morgonsol, kvällssol? Tycker ni om att äta middag ute eller bara sitta och läsa?IMG_1633.JPGOm altanen är stor så tänk att du delar in ytan i små mindre ytor. Te.x. en yta för en solstol, en yta för svalka i skuggan, en yta för att samlas när man äter. Börja med att möblera och testa olika platser för olika möbler. Var trivs jag bäst? Vill jag sitta i solen och läsa eller i skuggan? Var ser jag barnen bäst? Hur många får plats kring matbordet om jag ställer bordet här? Tja ni fattar. Tänk olika scenarion i huvudet och känn efter. Sluta tänk på trender eller slaviskt följa något coolt som du sett som du vill kopiera rakt av. Kanske har du inte samma förutsättningar vad det gäller läge på altanen i förhållande till sol, skugga eller ekonomi. Eller så passar inte det där supercoola idén in på trädgården eller altanen. Kanske kan du göra en kompromiss eller en twist på originalidén som passar just din altan. Låt det få ta sin tid att planera och känna in. Det brukar bli bäst då.IMG_1811Iallafall.

På bilderna har jag förvandlat vår trista uteplats till en osa full att grönska, sittplatser och tid för avkoppling, fika och mat. Här finns matbord och en härlig korgstol med sideboard plats för kaffekoppen och radion. Jag har tänkt ”högt och lågt” d.v.s jag blandar höga föremål och växter tillsammans med låga för att få olika dimensioner som skapar känsla och rymd. Jag har blandat gammalt och nytt för skönare energier och ser till att det finns kuddar, filtar och sittkuddar lite varstans så att man kan så ned sin lilla ändalykt var som helt när andan faller på. Häng gärna varsin filt/pläd på stolarna. Det skapar en hemtrevlig, personlig och gemytlig känsla och är väldigt praktiskt vid kyliga morgnar eller kvällar. IMG_1720.JPGIMG_1709.JPGIMG_1753.JPGIMG_1629.JPG

IMG_1718.JPGIMG_1739.JPGIMG_1712.JPGPå altan kanten har jag placerat ut sittkuddar (mina är åtta år gamla och köpta på ÖB för typ 30 kr/st). Här älskar underbaringarna att sitta då de vill pausa från lek och bus i gräset. Även för en mama i farten är det skönt att bara kunna slå sig ner lite mjukt och sippa på lite kaffe (och en kaka om man har tur för de har en tendens att ”försvinna” helt oförklarligt…)IMG_1791.JPGStegar är bra på många sätt. Dels av praktiska själ om det behövs fixas någon lampa och även för att hänga upp filtar i. Jag har hängt upp gamla ljuslyktor som jag satt små mini-penséer i. Stegen har hängt med lääääänge och jag vet att många av er har varit med sedan den flyttade in hos mig för åtta år sedan. Å den är så klart fortfarande en favorit. Min gamla pinnstol har lika många år på nacken (i mina ägor och är gammal som gatan) och får agera piedestal. Likaså den ommålade pallen. IMG_1647.JPGIMG_1625.JPGIMG_1814IMG_1624.JPGIMG_1817.JPGIMG_1689.JPGIMG_1678.JPGIMG_1628.JPGIMG_1668.JPGIMG_1812.JPGNär det kommer till blommor och planteringar så tänk stort och stora krukor eller klumpa ihop många små krukor. På en stor altanen så tenderar ”vanlig” storlek på krukor att se jättepyttiga ut och det ser bara trist och tomt ut. Speciellt om man placerar ut en här å en där. Bättre och mer harmonisk känsla får du om du klumpar ihop många småkrukor på en och samma plats och dessutom blir det lättare att vattna – perfekt! Jag gillar även att få upp något på höjden bakom småkrukorna och här har jag valt lite medelhavskänsla med både olivträd i olika höjder, fikonträd och citronträd. Jag blandar också blommor och örter för att få en mer levande känsla. IMG_1665.JPGIMG_1667.JPGSolcellslampor är både snygga och praktiska och skapar en härligt ljus när solen har gått ner. Jag har gjort mig en egen liten solcellslampa (HÄR ser ni hur gjort den) men det finns ett stort utbud av olika sorter att välja på i handeln idag.IMG_1649.JPGMin stora vattenbehållare med tapp ligger fortfarande nerpackade ute i garaget och den är himla praktisk att fylla med vatten varma dagar. Istället fick det bli en tillbringare med citron/gurkvatten. Perfekt att ha till hands så att det inte blir en massa spring ut och in när kidsen blir törstiga (heeeeela tiden). IMG_1648.JPGIMG_1650.JPGIMG_1779.JPGIMG_1794.JPGIMG_1686.JPGIMG_1769

IMG_1723IMG_1819.JPGIMG_1756.JPGTja! Ibland är det faktiskt mycket lättare att bara visa en hel uppsjö av bilder än att förklara i ord ;). Jag hoppas att ni har fått en en dos altan-inspo nu till Valborg och att det riktigt kliar i era altan-fixar händer.

KRAM

// Inredningsfrun

Psssssssssssssst……. Duk, vaser, kärl och krukor på bordet kommer från Paradisverkstaden. Kuddar och filtar lika så.

IMG_1762

Författare: Marika

Välkommen till min feelgood-eller-feel-precis-vad-du-vill-blogg! Jag som skriver är obotlig inredningsnörd, en smula inredningsstörd, en obotlig optimist realist, hon som vågade hoppa, som vågade falla och hon plocka upp sig själv igen. Jag känner för mycket hela tiden och stolt HSP-are, mor till fyra underbaringar, sambo och fästmö med en förkärlek till livets djup och vardagspsykologi. Lever efter "Ibland måste man trampa runt i bajsträsket ett tag, innan man når Rivieran!" och det är dumt att inte våga chansa. Så luta dig tillbaka och låt dig inspireras eller konfunderas av mina bilder och texter. Varmt välkommen! KRAM //Marika

12 reaktioner till “Det där med att pimpa altanen del 2!”

 1. Låter du allt stå framme ute? Hur klarar det väder och vind? Textilier förstår jag att du plockar in, men allt det andra? 🙂

  Gilla

  1. Under sommarhalvåret låter jag allt stå ute hela tiden (om det inte regnar). Nu har vi turen att vi har en altandörr i alla väderstreck så det är inte långt att lyfta in kuddar och filtar så här års. KRAM

   Gilla

  1. Hej ”Inger”! Du har helt rätt! Det kallas kaos. Kreativt kaos! Å det är en härlig åkomma jag lider av.
   Din åkomma tror jag kallas för avundsjuka. Puss å kram

   Gilla

 2. Hej Marika!
  Jag måste bara få säga vilka underbara bilder du har lagt ut ☺. Vilken dröm.
  Nu tänkte jag höra om du har nå idéer och tips på hur man kan inreda en balkong så det blir mysigt. Jag har en inglasad sådan och önskar att jag kunde få till den så jag kunde sitta ute där och äta middagar, ta en fika eller läsa en bok ☺. För som de är i nuläget trivs jag inte där tyvärr och de är lite tråkigt. Jag har eftermiddag och kvällssol där. Och i möbelväg har jag 2 st svarta fåtöljer, en sån som du hade skaffat nu samt ett litet bord. Vore hemskt tacksam om du hade lust och ge mig lite inspiration ☺. Får önska dig och din familj en fortsatt trevlig vecka ☺.

  Gilla

  1. Hej Stine! Kan du beskriva lite mer utförligt hur balkongen ser ut i tak, golv mm. Överlag nåär man ska inreda inglasade balkonger så brukar jag tänka glv-väggar-tak. Alltså se till att du inreder alla delar dvs golv-väggar-tak- Lägg ut mattor, en stor eller flera små som överlappar. Häng upp elysning i tak, på balkong,räcke, på väggen. Tänk att du inreder ett vanligt rum när du tänker belysning. Man vill ju ha många små ljuskällor. Å så ljuslyktor så klart. Både levande och solcell som är praktiska. Såg fu solcells lampan jag byggde? Gör något liknande som passar din balkong. Å så fyller du ut med massa växter/örter och blommor. Klart :D! Å alldeles för många kuddar och filar ;). KRAM

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: