Det där med att man utsätts för de prövningar man klarar av!

IMG_9031.JPGAlltså.

Ni som hängt här inne hos mig ett tag vet att mitt liv har varit och är allt annat än en räkmacka. Inte friktionsfritt här inte!  Överhuvudtaget! Ni har hängt med mig genom skilsmässa, in och ut ur familjerätt, kampen om barnen, att bli ensamstående till två små underbaringar på 100%, livslogistik, missfall, våga hoppa, börja om på nytt, utmattningsdepression, återfall och allt där emellan.

Å en av de frågor som ni alltid har ställt till mig genom åren är ”Hur orkar du? Hur tar du dig igenom det? Hur tänker du för att inte bryta ihop?”

Å detta är inte det lättaste att sätt ord på. Men. Om jag lyfter ur mig ur min egna lilla tillvaro här på jorden och försöker tänka ur ett större perspektiv så brukar tanken bli klarare. För.

Jag är satt här i detta liv av en anledning. Jag har olika förutbestämda uppgifter som är mina att göra det bästa av. Jag vet inte vilka dessa missions är och förmodligen tar det en livstid att få någon som helst klarhet i detta. Men. De personer i livet jag möter, möter jag av en anledning, som kanske där och då känns helt meningslöst och till och med för jävliga. Men. När jag flera år senare möter en liknande person eller situation så kan jag relatera till den tidigare erfarenheten och göra ett annorlunda val som blir bättre för mig. Man tar alltså lärdom av livet.

Å när det kommer till livet, tja, då är det lite samma sak. Allt är förutbestämt. Av allt du utsätts och prövas för finns det en mening med. I där:et och då:et känns prövningen nattsvart, avgrundsdjup och utan slut. Man famlar, kippar efter andan, lever i en bubbla, når upp till vattenytan, kippar panikartat efter luft, men dras ner i det mörka igen. Alla, precis alla, är nära att ge upp ibland. När allt hopar sig, man hinner inte andas, man får prövning, på prövning på prövning, på prövning.

Å det är där och då, när allt är som värst, som jag lyfter ur mig ur min egna lilla svarta bubbla. Ser på mig själv från ovan. Sätter in mig själv i ett större perspektiv och påminner mig själv om att jag utsätts för detta av en anledning. Jag kommer att få ut en lärdom av detta som på ett eller annat sätt kommer att hjälpa mig själv eller andra människor att få ljus i sina liv. Jag hade inte prövats så hårt om jag inte hade klarat av det. Alla tänker någon gång under en prövning att man inte orkar mer, nu ger jag upp! Men ändå så vaknar man upp till en ny morgon, en ny tanke, en ny erfarenhet. Det är genom prövningarna man växer och breddar livsperspektivet. Alla tänker någon gång ”Varför händer detta alltid mig!?!? Varför måste jag utsättas för det här!! Livet är så orättvist! Det är inte så här det ska vara” och det är en helt naturliga tankar, så klart. Det viktiga är vad vi gör med tankarna. Hur vi kan använda oss av dem för att komma framåt, ut ur mörkret.

”Man utsätts för de prövningar i livet man klarar av” kanske kan uppfattas klyschigt och aningen svart. Men för mig symboliserar detta uttryck ljus och framtidstro. Det som händer just nu, tar jag med mig framåt i livet. Hur becksvart och meningslöst saker kan kännas emellanåt, så väljer jag ändå att se prövningen som en lärdom, en erfarenhet rikare. Om jag utsätts för mycket, har livet gett mig styrkan att ta igenom mig dessa prövningar.

Hur jobbigt det än är, hur många försök det än tar och hur mycket hjälp du än får, så kan du alltid ta dig upp igen. Hur svart allting än är, så kan du välja att se ljuset. Hur hårda  livets prövningar än må vara så har du alltid valet att antingen se prövningen som orättvist eller som en lärdom.  Du väljer själv din tanke. Å livet ger dig inget val. Framåt ska du, framåt kommer du. För det kommer alltid en ny morgon.

Å våga tänk längre än nuet. För. Du är satt här på jorden av en anledning. Genom just din skilsmässa eller depression så kan du hjälpa andra som går igenom samma sak. Du kan finnas som stöd och bomull för dem som mist ett barn, för du har gått igenom samma sak själv. Du är viktig! I ditt eget liv men också i andras. Dina prövningar kan vara andras healande.

Kanske läser du en bok, hör på en podd eller lyssnar på en föreläsning där personer som varit på bottens botten tagit sig upp igen från livets prövningar. De hade inte utsatts för dem om det inte vore att de klarade av dem.

Att du prövas är för att just du är stark. Prövas du mycket är du ännu starkare. Å när du tagit dig upp igen är du dessutom den erfarenheten rikare.

Så. När du hör någon som säger ”det var så jäkla jobbigt och jag höll knappt på att ta mig upp igen eller igenom det” så tänk stilla; Ändå sitter du här och kan dela din erfarenhet med mig. Tack för att du hjälper mig här nere på botten!

Idag prövas jag genom mörker. Kroppen värker, öronen tjuter, synen kommer och går, själen kämpar med livets tankar. Idag har jag en akut tid hos min KBT-person. Han har utsatts för livsprövningar som jag inte ens kan föreställa mig. Idag kommer hans erfarenheter kring livets mörker hjälpa mig. Cirkeln sluts, i detta kretslopp, som kallas livet.

Hepp!!

KRAM

// Inredningsfrun

Psssssst…. Idag kommer underbaringarna. Hjärtat helt igen!

 

 

Författare: Marika

Välkommen till min feelgood-eller-feel-precis-vad-du-vill-blogg! Jag som skriver är obotlig inredningsnörd, en smula inredningsstörd, en obotlig optimist realist, hon som vågade hoppa, som vågade falla och hon plocka upp sig själv igen. Jag känner för mycket hela tiden och stolt HSP-are, mor till fyra underbaringar, sambo och fästmö med en förkärlek till livets djup och vardagspsykologi. Lever efter "Ibland måste man trampa runt i bajsträsket ett tag, innan man når Rivieran!" och det är dumt att inte våga chansa. Så luta dig tillbaka och låt dig inspireras eller konfunderas av mina bilder och texter. Varmt välkommen! KRAM //Marika

7 reaktioner till “Det där med att man utsätts för de prövningar man klarar av!”

 1. Tårarna rinner när jag läser dina välformulerade ord. Du skriver så himla bra Marika ❤ Detta inlägg, borde tryckas upp i en broschyr och delas ut till ALLA !!! Så jäkla bra skrivet, igenkänningsfaktorn finns, säkerligen högre hos vissa än andra.
  Kämpa på! Vi finns vid din sida, fast du inte kan se oss, hoppas vi att våra ord stöttar dig på vägen, liksom du stöttar och inspirerar oss. Lockar oss till skratt, med dina tokigheter😁😙
  BAMSEKRAMAR till dig, min utan tvekan, BÄSTA ”instakändis” och ”bloggare”……
  Ser fram emot att få följa dig måååånga år till 😊😘

  Gilla

 2. Finaste Marika❤️❤️❤️Så bra du sätter ord på det livet handlar om. Varit på djup mörk botten och är på väg framåt. Det kommer alltid ljusare tider.
  Ta nu hand om dig och din själ och dina underbaringar. Så många kramar❤️❤️❤️❤️❤️

  Gilla

 3. Den här texten kommer jag skriva ut, jag kommer spara den och jag kommer att läsa den många gånger . Den kommer jag bära med mig! Tack, verkligen tack!!

  Gilla

 4. Wow, vilket inlägg🙏Jag förstår precis vad du går igenom/ har gått igenom. Så skönt att läsa andras berättelser. Tack än en gång för att du delar med dig.
  Trevlig helg🍁

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: