Det där med att låta barn få vara barn!

IMG_1093.JPGAlltså.

Jag får väldigt ofta frågor kring hur jag kombinera småbarn med inredning, hus och hem. Hur jag håller i ordning? Hur jag förvarar barnens leksaker? img_1076Å för mig har det alltid viktigt att barn får vara barn. Här hemma får plastiga, stökiga, brokiga fula plastleksaker i gälla färger bo både i barnen rum och alla andra rum i huset också. Jag har aldrig förstått de som färgmatchar barnens leksaker med hemmets inredning. För mig är det enbart konstigt och en smula bisarrt att barnens leksaker liksom ska ”ingå” i hemmets inredning och smälta in så att de matchar. Jag tänker energin och paniken det måste skapa om man då råkar få en leksak av någon och så ”passar den inte in i inredningen”. Jag blir nästan svettig vid enbart tanken att försöka matcha leksaker efter hur jag inreder. Får inte ihop det alls hahahaha!!!! Nä, är det någon jag total-skiljer så är det barn och inredning. IMG_1080.JPGSå. Jag bryr mig helt enkelt inte hur leksakerna ser ut eller vart huset de finns. Dock är jag en plockare av rang och plockar alltid undan (de stora killarna hjälper så klart till) när det lekts klart. Dels för att det är opraktiskt att ha en massa leksaker liggandes på golvet när man har tre barn som springer runt och dels för att jag av erfarenhet vet att det är halva nöjet för barnen att riva ut alla leksaker från korgarna eller hyllorna. Jag har stora korgar runt om i huset där man kan samla in leksakerna när det lekts klart för stunden. Jag är för lat för ”var sak har sin plats” utan kör mer ”allt ska ner i korgen”. Dessutom rivs ju det mesta ner inom kort igen och då är det ju bara sjukt ovärt tiden att lägga på att ställa upp alla leksaker i en bestämd ordning. Eller det tycker iallafall jag 🙂img_1087Å så har jag alltid låtit barnen få vara nyfikna, testa, prova, titta och leka. Med deras egna grejor och med inredning här hemma. Under uppsikt förstås och jag har heller ingen inredning framme som jag är rädd om. Min erfarenhet är den, att om barn får leka, titta och pilla på t.ex värmeljushållare ett par gånger så är de inte roligt längre och då får de stå framme  utan att bli pillade på. Den taktiken har fungerat för mig och på mina barn och därför har jag också alltid kunnat haft ”fullt” inrett med allt från ljus till inredningsdetaljer. Å min erfarenhet säger också att ju mindre saker man har framme och ju mer man ”aja-baja-inte-röra” så blir ju precis ALLT roligt och intressant att pilla på och då blir ju känslan att ”jag kan inte ens ha framme en endaste liten värmeljuslykta utan att min bebis ska hålla på och pilla på den”.

Sedan vet jag ju att alla barn är olika och därför får man prova vad som fungerar för just dig, din bebis och din familj. IMG_1090.JPGKejsaren är just nu inne i sin ”ha-allt-i-ögonhöjd”-åldern och vill köra och leka med allt i just den höjden. Å då är det gamla bordet perfekt. Jag älskar att sitta lite på avstånd och kika på när han leker. Tycker att det så himla mysigt!!!

Hur gör du med ditt hem och hur tänker du kring barnens leksaker? Får de vara i starkt gult, grönt, rött fastän du enbart har ljusa pasteller i din inredning? Låter du din inredning stå framme när du har småbarn eller plockar du undan dem?

Nu loggar jag ut för ikväll. Är så galet trött just nu.

KRAM

// InredningsfrunIMG_1081.JPG

Författare: Marika

Välkommen till min feelgood-eller-feel-precis-vad-du-vill-blogg! Jag som skriver är obotlig inredningsnörd, en smula inredningsstörd, en obotlig optimist realist, hon som vågade hoppa, som vågade falla och hon plocka upp sig själv igen. Jag känner för mycket hela tiden och stolt HSP-are, mor till fyra underbaringar, sambo och fästmö med en förkärlek till livets djup och vardagspsykologi. Lever efter "Ibland måste man trampa runt i bajsträsket ett tag, innan man når Rivieran!" och det är dumt att inte våga chansa. Så luta dig tillbaka och låt dig inspireras eller konfunderas av mina bilder och texter. Varmt välkommen! KRAM //Marika

8 reaktioner till “Det där med att låta barn få vara barn!”

 1. Jag tänker som dig.
  Barnen ingår ju i familjen ,så klart att de ska få ha sina saker de med. Och vara välkomna överallt. Men jag har också lärt mina att plocka efter sig.
  Vi bor ju alla i samma hus ☺️
  Mia

  Gilla

 2. Vi är nog ganska lika där. Jag har bara plockat bort sånt som vi varit rädda om och sånt som var farligt. När våra barn var små, hade vi hyllor och lådor i tv-rummet. Både för att ha uppsikt och lätt kunna plocka undan. Sen när barnen blev större och dom blev stora nog att kunna leka själva på sina egna rum, fick leksakerna flytta in i deras rum. Jag håller med dig, gällande att matcha barnens leksaker med övrig inredning. Det ser snyggt ut på en bild, i en tidning eller ex på Insta. Men i verkligheten är det ganska bisarrt 🙈
  Kram 💕

  Gilla

 3. Finns det folk som på allvar färgmatchar barnens leksaker med inredningen?!?? Det låter ju inte riktigt klokt 😳
  När min dotter var liten (nu är hon snart 17) fick all inredning stå framme (utom det som kunde bli farligt). Och leksakerna var överallt hela tiden, men det var inte viktigt (förutom när man trampade på en legokloss 😆) för hon måste ju få leka och vara barn! Och nu känns det avlägset och nånting jag saknar, fast nuet är bra häftigt det också!
  /Mia

  Gilla

 4. ORKA?!? Färgmatcha alltså? Man hade väl nog ändå?! Nä håll nere ambitioner o kontrollbehov när barnen är små! Det går sååå fort o rätt som det är så är huset tomt o allt står kvar där du eller mannen ställde det… Då kommer du längta efter omatchade leksaker o äppelskrutt under tv-bänken… med DU menar jag du som läser, inte bloggaren herself. Hade jag fått göra om mina år m småbarn så hade jag städat, plockat mindre o njutit mer av kaoset… Jag tyckte det var hemskt om jag inte moppade golven en gång i veckan o kände att jag ständigt låg efter med allt hemma… va? Varför det? ALLA ligger efter m saker hemma när man har barn! Det ingår i livet med barn! Ta en kopp kaffe, spänn av, var generös mot dina vänner o NJUT av livet!

  Gilla

 5. En annan fick första barnet 96 och då var all inredning redan i legofärger 😂 Vi hade tex kornblå väggar i sovrummen…så matchningen skedde av sig själv sas. Men nej, det är ju en omöjlighet om barnen ska få vara barn och upptäcka sin omgivning, om allt är ”kamouflerat” och inbakat i inredningen. Snyggt? Jo för all del. Tråkigt? Ja nåt fruktansvärt!
  Fortsätt blogga ❤️ Dock följer jag mest på insta och jag LOVAR att du ska märka det framöver ✏️😁

  Gilla

  1. Oh herre hahahah!!! Jag MINNS de kornblpväggarna som dominerad -90. Men det kommer garanterat igen hahahha. Tack snälla!!! Stor KRAM ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: