Det där med att svara på era frågor!

IMG_1620.JPG
(innehåller adlinks)

Alltså.

Nu har jag samlat ihop ett gäng av era vanligaste frågor och ska försöka svara på dem så gott det går.

Vad jobbar du med? Är du utbildad lärare?

Jag jobbar dels med mina sociala medier och som homestylist på konsultbasis. Å dels arbetar jag 100% på en skola där jag de senaste sju åren har jobbat som pedagog/assistent och ”en-till-en-lärare” till npf-elever och barn i behov av särskilt stöd. Jag har läst fyra år på universitet och är utbildad lärare med inriktning 0-12 år med specialisering i engelska, matte, svenska och NO (tekning, fysik, kemi och biologi).

Knakande äktenskap, vad hardu för tips? 

Tja, uppenbarligen inga bra eftersom jag har en skilsmässa bakom mig hahahaha. Nä skämt å sido. I alla typer av förhållande (inte bara i ett äktenskap) ska man alltid fråga sig hur man mår i det förhållandet. Utgå ifrån att du aldrig kan ändra på en annan människa. Du kan ju bara tänka på hur svårt det är att ända sig själv, sina tankar och sina vanor, det är svårt! Se vad ni har för gemensamma värderingar och utgå ifrån dem. Kompromissa! Välj dina strider. Du kan inte gå vinnande genom allt. Saker som du tycker är viktiga (barnuppfostran, föräldraledighet, sex, sömn mm) kan du förmedla på ett sätt som inte blir ett krav till den andra. Håll en öppen diskussion där ni samtalar, inte kräver saker. Andra saker som inte är lika viktiga får man bara släppa på. Terapi kan hjälpa förhållandet genom att ge det verktyg att kommunicera med varandra. Ha tålamod och var ödmjuk. Tänk att ni är ett team där målet är att leva tillsammans/vara vänner/arbetsrelation på lång sikt. Respekt är A och O. Har man börjat tumma på den och kasta personliga och elaka saker, som man vet gör ont, på den andra har man gått för långt. Det går aldrig att ta tillbaka även om man förlåter. Så. Summa summarum. Respektera varandra, prata med varandra och kriga inte. Känner du att allt är en kamp, påmind dig själv om att du inte kan förändra en annan människa, men att du själv har makten att påverka ditt egna liv och val.

Vad är lycka för dig?

Lycka är ett flummig och flyktigt ord. Lycka är inget man finner, det är något man hittar inom sig själv. Sök alltså inte lyckan hos någon person eller saker, leta efter känslan av lycka inom dig. Tex: Hur mår du exakt i stunden när du planterar blommor/sjunger/spelar piano/springer/sitter i soffan med dina barn? Blir sinnet lätt? Känner du att hjärtat inte väger någonting? DÄR har du lycka! Å även om du bara känner den en kort stund är det ändå lycka. Så försök hitta stunder i livet som du vet får hjärtat att kännas fjäderlätt och tanken ljus. Gör några sådana saker per dag och KÄNN känslan i kroppen, för då är det lättare att känna in stunden nästa gång. Lyckan bryts oftast väldigt snabbt d.v.s någon ropar på dig när du precis satt dig med din kopp kaffe med näsan vänd mot solen (du kanske han ta ett par klunkar kaffe och känna lite värme innan stunden bröts). Men att få ett par sekunders lycka många gånger om dagen är mycket bättre för välbefinnandet än att tro att lyckan sitter i ett konstant välbefinnande som varar under en längre period. Så. Finn den stora lyckan i de små stunderna.

Var får du din inspiration och flow ifrån?

Jaha du. Vet faktiskt inte. Jag har alltid varit kreativ med många tankar som bara ”poppar upp”. Det kan vara att jag känner en doft så hittar jag på ett nytt recept, eller att jag ser något som får kreativiteten att rusa. Det kan vara allt från en pinne i skogen (ni har ju sett alla mina väggbonader som jag brukar veva ihop av gräs och grenar). För mycket inspiration mår jag dock inte alls bra av, då jag alltid har en hjärna som går på högvarv. Så jag kan t.e.x inte kolla i för många inredningstidningar på en gång för då mår jag inte bra. Paradoxalt kanske, men så funkar jag.

Vad använder du för smink? 

Smink har aldrig varit min ”grej”, tycker det är jättetrist. Men. Med åren har mina ögonbryn och fransar, som alltid varit tjocka och jättemörka, blivit glesare och mycket tunnare och ljusare. Så. Jag markerar ögonbrynen med en ögonbrynsfärg (heter det så?!?) som jag haft i säkert fem år nu (dryg som attans). Tycker att det gör jätteskillnad av att bara få bryn i ansiktet. Sedan använder jag ALLTID ögonfransböjare. Det är en lifesaver för mig. Ibland lyxar jag till det med en ofärgad mascara (som egentligen är till för att forma ögonbrynen tror jag) för att liksom få ihop fransarna lite. Använder mascara max en gång i månaden och då är det något alldeles extra jag ska göra :). Nu på vintern tar jag lite highlighter på kindbenen för att få ett litet ”lyft” och glow och därefter lite solpuder under kindbenen. That´s it. (Klicka på länkarna för att komma till de produkter jag tipsar om)

Tips på bra hårprodukter?

Jag älskar DETTA schampot och balsamet och det har räddat mitt hår totalt. Aldrig mera torrt och trist utan glansigt och lättskött – loooove it!

Vad gör du om tio år? 

Nämen gud vilken svår fråga hahahaha. Jag hoppas på att jag har utvecklats mer i min inre resa än rent karriärsmässigt. Så mycket kan jag iallafall säga. Jag är i grunden en nöjd människa, så länge jag har min familj och mina vänner. Så personlig utveckling betyder mycket mer för mig än karriär. Dock har jag en önskan om att kunna coacha och motivera människor mer på det personliga planet. T.e.x hur man går vidare i livet efter tuffa perioder; hur man hittar sitt inre ljus, hur man påverkar sitt liv genom aktiva val, hur man påverkar sina val genom tankens kraft etc, etc. Jag skulle kunna sitta dag ut och dag in och bara prata och reflektera över livsöden och guida i detta hahahaha! Har gjort så sjukt många misstag i mitt liv att jag lätt skulle kunna hjälpa massor av människor att inte gå på samma nitar eller lägga energi på fel saker :D.

Å om tio år bor V och jag  fortfarande kvar i Das Haus, men har byggt ut och fixat trädgård och växthus. Å så har vi fem kids hahahahaha!!!

Vad är det värsta som skulle kunna hända dig?

Nä fy. Jag tänker inte så. Jag tänker tvärtom – vad är det bästa som skulle kunna hända mig? Jag tror att det man tänker, får man. Jag bygger aldrig upp skräckscenarier eftersom tanke då tenderar till att tänka just ”katastrof”. Jag försöker aldrig tänka ”problem” utan jag tänker alltid ”lösning”. Det är inte så att jag förtränger allt som kan gå fel eller hemskheter, men jag lägger inte någon energi alls på att tänka på det. Negativ energi drar så mycket energi. Positiva tankar ger energi. Så det blir ett lätt val för mig att välja vad jag ska tänka på. Det är också en anledning att KBT funkar så bra på mig. Tanken äger inte mig, jag äger min tanke!

Är du rädd för döden?

Absolut inte. Det vore ju jättedumt att vara rädd för det enda i livet som vi vet med säkerhet att vi ska möta. Jag har ju dött massor av gånger i alla mina tidigare liv och kommer dö många gånger igen. Så nej. Döden (min död) är bara slutet på detta livs resa.

Däremot känner jag starkt obehag att tänka på någon annans död och väljer därför att inte lägga ner energi på att oroa mig kring detta.

Dina bästa inredningstips?

Strunta i hur alla andra gör eller vad andra köper. Utgå ifrån det du har och gör det bästa av det. Möblera om, flytta på saker och vips så får de nytt liv. Byt ut små inredningsdetaljer och textilier efter säsong. Återbruka! Gå på loppis och gör gamla möbler till ”nya” genom lite omsorg och kärlek. Finns massor av färger och textilier som kan förändra en möbel i ett nafs. Har målat om möbler så länge jag kan minnas och återbrukar allt från min mormors gamla soppskålar till konservburkar. Det finns massor av DIY-konton du kan inspireras av både på Instagram och i blogg-form – googla!

Häng inte på trender enbart för att de är trendigt där och då. Tänk på de färger och material som du alltid har tyckt om och utgå ifrån dem. Det är bättre att köpa en ljusrosa sammetskudde som du lätt kan byta fodral på om du tröttnar, än att köpa en hel rosa sammetssoffa, för att det är trendigt. Tänk efter både en och två gånger i lite större investeringar och unna dig några nya kuddfodral istället.

Är du rädd för att folk har en viss uppfattning om dig än hur du är i verkligheten?

Nä gud så jobbigt det låter! Jag slutade bry mig om vad folk tycker och tänker om mig redan i början av gymnasiet. Har alltid gått min egna väg och lyssnar aldrig på vad ”folk” säger. Varför skulle jag göra det? Dock har jag genom åren upplevt att familj och vänner tycker att det är jobbigare när det uppstår rykten eller osanningar om mig, än vad jag själv gör. Det är ju i grunden alltid väldigt ”små” och osäkra människor som pratar illa om andra. Skulle aldrig sänka mig till den nivån. I couldn´t care less, faktiskt. Jag är en typisk teflon-gås liksom, allt rinner av mig hahahaha!! Det viktiga är för mig att det som känner mig i verkligheten vet vart de har mig, att de kan lita på att det som berättas i förtroende stannar där. Det tummar jag inte en millimeter på.IMG_1618.JPG

Vill du har fler barn? 

Vill och vill. Barn är definitivt en gåva som jag inte tar med en klackspark. Har haft många missfall och är inte en person som ”bara blir gravid”. Men ja, jag vill gärna ha flera syskon till mina tre underbaringar. Tycker att det är fint att kunna ge dem livslång kärlek i form av syskonskap.

När ska du och V gifta er? Drömbröllop? Hur ser du på att gifta om dig eftersom du varit gift en gång tidigare?

Vi har inte bestämt något än. Kanske om något år? Jag har egentligen aldrig drömt om bröllop (många har ju drömt om detta sedan de var små) utan det är väl mer ett naturligt steg i att stärka en relation. Så jag kopplar inte ihop det med att jag varit gift tidigare eftersom det är ett avslutat kapitel. Nu är nu. Å eftersom V inte varit gift tidigare så vill jag ju så klart att han ska få sitt drömbröllop. Men som det ser ut nu vill jag sticka iväg med familjen till Karibien och gifta oss på en strand utan en massa förberedelser och V vill ha hela alltet med kyrka och stor fest, så vi håller väl på att kompromissa hahahaha. Lär ta någon år innan vi bestämt oss hahahahaha. Så fortsättning följer det….

Så.

Nu är jag helt färdig och får fortsätta att svara på era frågor vid annat tillfälle. Jag försökte ta lite högt och lågt och gott och blandat. Fortsätt gärna skriva vad du vill veta och fråga på.

KRAM

// Inredningsfrun

IMG_1618.JPG

 

 

Författare: Marika

Välkommen till min feelgood-eller-feel-precis-vad-du-vill-blogg! Jag som skriver är obotlig inredningsnörd, en smula inredningsstörd, en obotlig optimist realist, hon som vågade hoppa, som vågade falla och hon plocka upp sig själv igen. Jag känner för mycket hela tiden och stolt HSP-are, mor till fyra underbaringar, sambo och fästmö med en förkärlek till livets djup och vardagspsykologi. Lever efter "Ibland måste man trampa runt i bajsträsket ett tag, innan man når Rivieran!" och det är dumt att inte våga chansa. Så luta dig tillbaka och låt dig inspireras eller konfunderas av mina bilder och texter. Varmt välkommen! KRAM //Marika

2 reaktioner till “Det där med att svara på era frågor!”

  1. Citat från dig:
    ”Men att få ett par sekunders lycka många gånger om dagen är mycket bättre för välbefinnandet än att tro att lyckan sitter i ett konstant välbefinnande som varar under en längre period.”
    Håller helt och hållet med! Och att lycka kan vara så olika för olika personer. Idag fick jag 10 min i solen med en kopp kaffe innan barnen avbröt. Underbart! 😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: