Det där med att vara gravid för fjärde gången och tacksamhetsdusch!

IMG_4132Alltså.

Dagens rubrik är både korrekt och inkorrekt, då jag faktiskt varit gravid sju gånger, varav en tvillinggraviditet. Jag har haft lyckan att inte gått så långt med de graviditeter som avbröts naturlig väg (missfall), men de har ändå ärrat mig och gjort att de första veckorna av varje graviditet varit en enda lång oro. Jag fick mitt första missfall efter att Stora fötts. Jag fattade ingenting! Jag hade ju redan kunnat bli gravid en gång och dessutom fött ett helt friskt barn? Vad var det nu som var fel?!? Att tillägga är att detta var på den tiden då jag knappt använde mig av google eller sociala medier men efter missfallet, som tog hårt på mig, fick jag fram att nästan 50% av alla graviditeter slutar i missfall. Många gånger uppfattar man det bara som en sen och kraftig mens. No biggie liksom. Så jag tillät mig sörja och tänkte att nu är jag en i statistiken och tanken på att det skulle hända mig igen slog mig inte ens. Men det har det gjort.

Min tröst har alltid varit att kroppen är fantastisk. Den känner själv när det är något som inte stämmer och ser till att lidandet för både barnet och mamman avslutas innan det gått för långt. Sorgen är densamma oavsett när i en graviditet man förlorar ett barn, men för mig har vetenskapen om varför naturen gör på det sättet den gör, underlättat för mig i mitt sorgearbete. Å tankekraften bakom min tro att varje barn väljer sina föräldrar har underlättat även mer, för mig. Det var ju Lilla jag väntade på! Det var ju han som skulle ner till mig!

När man redan har fått barn och vet hur det känns att bli förälder så är det ju så otrolig mycket mer, rent känslomässigt, som kommer när man plussar på stickan för andra gången. Du är mentalt redan tvåbarnsmama! Du börjar ju planera redan från dag 1 du tar grav-testet! Det känns som att du förlorar ett redan fött barn!

Å vad vill jag då lyfta fram med dagens inlägg, tänker kanske ni nu?!?

Jo. Varje dag matas vi av tidningar och sociala medier som fylls med bilder på graviditetsstickor som blir stora blå plus, ultraljudsbilder och gravidmagar. Allt för sällan delas historierna bakom bilderna och känslan för dem som går igenom barnlöshet, kämpar med att pricka in ägglossning, genomgår IVF-behandlingar och/eller får missfall på missfall blir ju den att alla bara blir gravida lätt som en plätt – hela tiden! Utan att ens kämpa. Jag kan kan inte ens föreställa mig den stressen!

Dock. Den positiva effekten av tidningar och sociala medier är den att vi idag faktiskt vågar prata om våra längtan-efter-barn-resor. Kenza har gjort det, Markiz Tainton har gjort det (tror aldrig jag gråtit så mycket av ett poddavsnitt) och har på så sätt tagit bladet från munnen.

Vi bär alla på våra alldeles egna ryggsäckar som fylls med känslor och händelser som påverkar oss. Å vad vi än bär med oss så är det OK!!! Vad du än känner, fasar för, längtar eller inte längtar efter, så är det OK!

Jag själv har välsignats med fyra graviditeter som jag fått gå hela vägen med, trots att min ryggsäck innehåller minnen och spår av annat. Vi vet aldrig allt om en människa, så försök att inte vara så snabb på att döma. Vi tenderar att jaga upp oss eller bli irriterade över saker eller beteenden hos andra som vi egentligen själva önskar att vi hade eller att  var mer som. Ta med er det också! Vänd istället din tanken in mot dig själv. Prata med dig själv och resonera med dig själv. Var snäll mot dig själv! Du är du av en anledning och det finns faktiskt bara just en av dig och det är du! Det är när du jämför dig med alla andra som alla tvivel kring dig själv kommer upp!

Så.  Börja denna veckan med att ta dig en tacksamhetsdusch. Slå bort alla tankar om hur du borde vara, se ut eller arbeta med. Fokusera på vad du har och det du känner tacksamhet över. Fyll hjärtat och kroppen med den känslan av tacksamhet. Jämför dig inte med någon eller något annat. Fokusera på de bra sakerna och skit i allt annat. Upprepa din tacksamhetsdusch precis innan du går upp eller går och lägger dig varje dag.

För. Att ändra sitt mindset tar tid och man behöver öva på det. Små korta tacksamhetsduschar en gång om dagen kommer att göra skillnad. Allt sitter i ditt huvud och du äger själv din tanke och inte tvärtom.

Du är FANTASTISK! Exakt som du är! Glöm det aldrig!

KRAM

// Inredningsfrun

Författare: Marika

Välkommen till min feelgood-eller-feel-precis-vad-du-vill-blogg! Jag som skriver är obotlig inredningsnörd, en smula inredningsstörd, en obotlig optimist realist, hon som vågade hoppa, som vågade falla och hon plocka upp sig själv igen. Jag känner för mycket hela tiden och stolt HSP-are, mor till fyra underbaringar, sambo och fästmö med en förkärlek till livets djup och vardagspsykologi. Lever efter "Ibland måste man trampa runt i bajsträsket ett tag, innan man når Rivieran!" och det är dumt att inte våga chansa. Så luta dig tillbaka och låt dig inspireras eller konfunderas av mina bilder och texter. Varmt välkommen! KRAM //Marika

8 reaktioner till “Det där med att vara gravid för fjärde gången och tacksamhetsdusch!”

 1. T A C K ❤ Vilket fantastiskt fint inlägg.
  Å Tack för att just DU är DU och påminner oss andra om att vi är bra som vi är.
  För visst är det lätt att tvivla på sig själv, leta fel och tro att man inte duger.
  Men vi duger. Precis såsom vi är och vi ska nte låta någon annans negativa tyckanden trycka ner oss.
  Tänker att om vi alla fokade lite mer på vad vi själva gör istället för vad andra gör eller inte gör, så kanske vi skulle slippa en hel del konflikter i livet…
  Tänka att alla bär vi på bagage som vi inte har nån aning om. Vara snälla. Inte säga dumma saker till andra.

  Vacker som en dag är du. Och med ett stort hjärta.
  Men jag tror att du fått ta en hel massa skit många gånger, men jag hoppas att kärleken du får väger över.
  Du äger!
  Varma kramar Anna

  Gilla

 2. Själv har jag haft 11 missfall och fick vänta länge på att min lilleman skulle ta sig hela vägen till oss äntligen. Jag har ett barn som är ett änglabarn och det var nog meningen att hon skulle vägleda oss från Andra sidan.
  Hjärtat har alltid sagt att der är två barn jag kommer ha.. det är ett under att jag har lilleman och är otroligt tacksam att han valde just oss att komma till. Det finns nått vi ska lära varandra på vägen och den här stunden vi fått tillsammans i detta liv.❤️❤️❤️
  Stort lycka till med ditt fjärde mirakel och fantastika kropp som skapar liv inom sig.. helt sjukt att allt kan funka som det ska. 🤗😍💫

  Gilla

  1. Jag känner med dig!!! Å jag håller med. Allt som händer i livet förstår man inte där och då men i efterhand ger det en perspektiv och kan känna att det var någon mening. Stor kram till dig från mig ❤❤❤

   Gilla

 3. Viktigt och super fint inlägg! ❤️ Jag har varit gravid 8ggr men fått gå hela vägen 3 av dom. Så extremt tacksam över dom tre barnen, dom tre gåvorna❤️ Det är inte en självklarhet att bli gravid, det är inte en självklarhet att alla får bli föräldrar. Det är inget man ska sta för givet. Men när lyckan slår till så ska man ta till vara på det, njuta av varje minut (även om det är tufft, och man får klaga då, bara man njuter när det är bra). Kram till er❤️

  Gilla

  1. Jag känner med dig!!!! Å ämnet är så viktigt att lyfta om och om igen tills det inte känns skuldbelagt eller främmande att prata om. Stor KRAM ❤

   Gilla

 4. Vad fint skrivet! Jag är snart klar med min femte graviditet. Ett missfall och två dödfödda barn. Nu väntas en lillasyster till den blivande storebrodern och nerverna är utanpå. Kram

  Gilla

   1. Hej! Lillasyster fyller tre veckor idag. En riktig liten powerpuffpingla som äter och sover. Har börjat landa i tvåbarnförälder rollen och är sugen på att börja blogga igen 😀 Uppdaterar strax

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: